poniedziałek, 12 listopada 2012

Owsianka szarlotkowa


Składniki (1 porcja):

>owsianka
4 łyżki płatków owsianych górskich
łyżka siemienia lnianego (polecam nie omijać- nadaje bardziej kremową konsystencję)
szklanka mleka sojowego lub innego roślinnego

>duszone jabłka
spore jabłko (kwaśne lub słodko-kwaśne)
odrobina wody
3 goździki
plasterek imbiru (1cm)
cynamon, kardamon
odrobina soku z cytryny
garstka rodzynek
łyżeczka syropu z agawy (opcja- dodajemy wtedy, gdy jabłko jest kwaśne, przy słodko-kwaśnym nie trzeba)

>kruszonka
łyżka mąki żytniej razowej
garstka pokruszonych orzechów włoskich
łyżeczka cukru trzcinowego
łyżeczka wegańskiej margaryny

Wykonanie:

Płatki i siemię moczymy w mleku sojowym przez noc (w lodówce, pod przykryciem).
Palcami łączymy składniki na kruszonkę, aż do powstania okruchów. Wysypujemy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut.
Jabłko (umyte, bez gniazda nasiennego, niekoniecznie obrane) kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, podlewamy odrobiną wody. Wrzucamy goździki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając czasem. Pod koniec duszenia dorzucamy starty drobno imbir, cynamon, kardamon, wlewamy kilka kropli soku z cytryny, wsypujemy rodzynki, ewentualnie dosładzamy syropem z agawy. Mieszamy i zdejmujemy po chwili z gazu. Jabłka powinny być miękkie i trochę się rozwalać.
Owsiankę zagotowujemy, skręcamy gaz do minimum. Gotujemy mieszając, aż zgęstnieje.
Do miseczki wlewamy owsiankę, na wierzch wlewamy duszone jabłka, posypujemy całość kruszonką. Podajemy od razu. Uwaga, bardzo rozgrzewa!
Smacznego!

Źródło - Szpinakowa Wróżka

1 komentarz:

  1. Twoje śniadanie idealnie nadaje się do konkursu który prowadzony jest teraz na moim blogu. Polecam! Szczegóły: http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...