23 listopada 2012

Na owsiano-piernikowym spodzie sernik dyniowy z toffi

Składniki:

>spód
200g płatków owsianych
2 łyżki miodu
1 łyżka melasy
60g masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Masło, miód i melasę rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Dosypać płatki owsiane i przyprawę i wymieszać.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno blaszki wyłożyć zawartość rondelka i równomiernie wykleić powierzchnię blaszki (masą będzie klejąca, można pomóc sobie maczając łyżkę lub dłoń w zimnej wodzie).

>masa serowa
400g twarogu (użyłam chudego, ale półtusty też będzie dobry), zmielonego 
250g ricotty
4 jajka
szklanka dyniowego musu (dynię gotujemy w minimalnej ilości wody lub pieczemy, po czym rozcieramy blenderem do uzyskania musu)
100g brązowego cukru
2 małe torebki budyniu śmietankowego
2 łyżki mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka przyprawy do piernika

Twaróg z cukrem utrzeć, dodać jajka, następnie mus dyniowy. Miksować do uzyskania gładkiej masy (ja użyłam robota kuchennego). Dodać mąkę, budynie, proszek i przyprawę do piernika, ponownie miksować.
Masę przelać na przygotowany spód.
Sernik piec w kąpieli wodnej (blaszkę umieścić w innej większej blaszce wypełnionej do połowy wodą) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 20 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec kolejne 20-25 minut (do suchego patyczka).
Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Najlepiej smakuje całkowicie wystudzony.

>polewa toffi:
50 g masła
5 łyżek brązowego cukru
80ml mleka skondensowanego
2 garście orzechów pecan, posiekanych

Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, rozpuścić. Dolać mleko i gotować na malutkim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Polać nią wystudzony sernik.
Orzechy podprażyć na suchej patelni, posypać nimi wierzch sernika.

Smacznego!


Źródło - By Było Przyjemniej
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.