23 listopada 2012

Z owsianymi płatkami piernik świąteczny

Składniki:

50g melasy (pominęłam)
200g miodu
80g masła
80g cukru
150ml mleka
50g płatków owsianych
200g mąki pszennej
1,5 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu (moja inwencja)
2 jajka
14 dużych śliwek (ilość zależna od wielkości blaszki i preferencji)

>polewa:
50 g masła
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki cukru
2-3 łyżki mleka

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
W rondelku rozpuszczamy masło, miód, cukier, mleko i melasę, całość studzimy.
Płatki owsiane, mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce, po czym dodajemy do nich przestudzoną ciecz. Na końcu wbijamy jajka i mieszamy wszystko przez chwilę.
Jednolitą masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm).
Na wierzchu układamy przekrojone na pół i wypestkowane śliwki, skórką do dołu. Ciasto pieczemy około 45 minut (jeśli patyczek wbity w ciasto jest suchy, piernik jest gotowy).

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, kakao i mleko, mieszamy do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Dekorujemy nią przestudzone ciasto.

Smacznego!


Źródło - By Było Przyjemniej
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.