2 grudnia 2012

Jesienna owsianka pieczona z jabłkiem i bakaliami

Składniki:

100g płatków owsianych
3 łyżki otrąb pszennych
290g wrzącej wody
200 ml napoju z grzybków kefirowych (może być rzadki jogurt lub kefir)
2 jajka
3 łyżki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 kwaśne jabłko
3 łyżki brązowego cukru
1 spora łyżeczka cynamonu
*garść rodzynek (namoczonych we wrzątku)
*niewielka garść  kandyzowanej papai
*5-6 suszonych moreli pokrojonych w kosteczkę
*5-6  suszonych śliwek pokrojonych w kosteczkę
*garść orzechów laskowych posiekanych
*garść migdałów posiekanych
*płatki migdałowe i kokosowe do ozdoby na wierzch

Wykonanie:

Na noc zalać wrzątkiem płatki owsiane razem z otrębami i przykryć. Rano zetrzeć jabłko na dużych oczkach, posypać cukrem i cynamonem, rodzynki zalać wrzątkiem. Do miski z płatkami owsianymi wbić jajka, wlać kefir, wsypać mąkę i resztę składników, dokładnie wymieszać. Foremkę do tarty wysmarować masłem, wylać masę, ozdobić płatkami migdałowymi i kokosowymi. Wstawić do rozgrzanego do 180̊C piekarnika i piec około 40-45 minut. Aby płatki migdałowe i kokosowe się nie spaliły, całość przykryłam folią aluminiową, którą zdjęłam pod koniec pieczenia aby zarumienił się wierzch.


Źródło - Słodka Przygoda
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.