2 grudnia 2012

Owsiana granola 'number one'!


Składniki:

2 szklanki zwykłych płatków owsianych
5 łyżeczek płynnego miodu
(jak się niema płynnego, to się rozpuszcza w kąpieli wodnej)
5-6 łyżek oleju (tak aby wszystko ładnie się obtoczyło)
2 łyżki wiórków kokosowych
2 garście rodzynek
1 duża garść orzechów włoskich
1 duża garść migdałów
3 łyżki sezamu
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki słonecznika
1 łyżka pestek dyni (byłoby więcej, ale brakło)
1 garść śliwek suszonych
1 garść suszonych moreli
 
Wykonanie:

Orzechy, migdały, morele i śliwki kroimy na drobniejsze części. Wrzucamy wszystkie suche składniki do jednej miski i mieszamy łyżką. Wlewamy miód i olej i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy aby płatki się posklejały lekko. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Co kilka minut trzeba przemieszać, więc nie polecam odchodzić od piekarnika na dłuższą chwilę bo będzie zwęglona granola. Pieczemy  30-40 minut w temperaturze około 150̊C-160 ̊C. Wyjąć, wystudzić i przełożyć do szczelnego pojemnika.


Źródło - Słodka Przygoda

3 komentarze:

  1. oo! poproszę ten słoiczek z tą pyszną zawartość

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa najlepsza! Twoja wspaniale się zapowiada.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.