niedziela, 2 grudnia 2012

Owsiana granola świąteczna


Składniki:

2 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
pół szklanki otrębów owsianych
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
2/3 szklanki płynnego miodu
skórka z całej małej pomarańczy i sok z połowy
4 czubate łyżki maku
50g podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
100g groszków czekoladowych lub tabliczka posiekanej czekolady (dowolnej, u mnie gorzka)

Wykonanie:

Płatki wymieszać z otrębami. Dodać cukier, cynamon, przyprawę, wymieszać. Dodać miód, skórkę z pomarańczy, sok, mak i wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia). Prażyć w piekarniku (170st.C) przez 30-40 minut. W trakcie pieczenia kilkukrotnie przemieszać. Po wyciągnięciu z piekarnika i ostudzeniu do granoli dodać płatki migdałowe i czekoladę. Przechowywać w szklanym, suchym pojemniku lub zakręcanym słoiku.

Źródło - Słodkie Inspiracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...