2 grudnia 2012

Owsiane ciasteczka imbirowe


Składniki (20 sztuk):

60g miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki dowolnej mąki
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
czubata łyżeczka cynamonu
kilkucentymetrowy obrany korzeń imbiru
1,5 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki rodzynek
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki siemienia lnianego (niemielonego)

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem. Wbić jajko, zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Dodać do masy jajeczno-maślanej, zmiksować. Imbir zetrzeć na tartce. Dodać do masy, wymieszać. Dodać płatki, rodzynki i siemię, wymieszać. Formować kulki, lekko spłaszczać (lub nie), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez ok.15 min.

Źródło - Słodkie Inspiracje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.