niedziela, 9 grudnia 2012

Owsiane ciasteczka po prostu II

Składniki:

200 g miękkiego masła
½ szklanki drobnego cukru 
⅓ szklanki brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
3 szklanki płatków owsianych górskich (ewentualnie błyskawicznych)

Wykonanie:

Wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i płatkami owsianymi. Masło utrzeć na puch wraz z cukrami następnie dodać jajko i dokładnie wymieszać. Wsypać  wszystkie składniki sypkie i zmiksować.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i układać na blasze w sporych odstępach ponieważ ciastka mocno rośną i się „rozpływają”. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ciasteczka 12 – 16 minut do lekkiego zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika, kiedy stwardnieją zdjąć z blachy.

Ciasteczka można udekorować polewą czekoladową wedle uznania gorzką lub mleczną.
Ciasteczka można  przechowywać w metalowej puszce wówczas nie trąca chrupkości.

Smacznego:- )

Źródło - Gdy w Brzuchu Burczy...

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...