niedziela, 30 grudnia 2012

Owsiane ciasteczka rumowe


Składniki:

130g masła
60g cukru brzozowego (lub 85g brązowego cukru)
1 łyżka aromatu rumowego
1 jajko
1 białko
20g otrębów granulowanych śliwkowyc
50g otrębów pszennych
85g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g płatków owsianych górskich

Wykonanie:

Masło roztop i przestudź.
Do tłuszczu dodaj cukier i aromat. Ucieraj mikserem na gładka masę. Po chwili dodaj jajka. Następnie kolejno dosypuj otręby, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz płatki owsiane. Powstanie gęste, klejące ciasto, ale bardzo łatwo się z nim pracuje;)
Piekarnik nagrzej do 170 stopni (piekłam na termoobiegu). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Z ciasta formuj mokrymi rękami kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczaj je mokrą łyżką.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.

Smacznego :)

Źródło - Kuchnia Light

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...