niedziela, 30 grudnia 2012

Owsiane ciastka korzenne - 'odchudzone'


Składniki:

220g mąki pszennej
100g mąki pełnoziarnistej żytniej
150g płatków owsianych
250g masła
80g cukru brzozowego miałkiego (lub 120g cukru pudru)
1 łyżka przypraw korzennych
1 jajko
1 żółtko

Wykonanie:

Z wszystkich składników zagniataj elastyczne i jednolite ciasto. W razie konieczności (gdyby się kleiło zbyt mocno) podsyp lekko mąką. Uformuj kule, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjmij, chwilę wyrób i rozwałkuj na wysypanym mąką stole na grubość około 0,5cm. Wykrawaj ciastka - ja robiłam to za pomocą szklanki - i układaj na wyłożonej papierem blaszce.
Gotowe ciasto wsadź do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut na złoty kolor.

SMACZNEGO :)


Źródło - Kuchnia Light

3 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odchudzone? 250g masła...i to ma byc odchudzone?

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy -> pozwolimy sobie zacytować wstęp z bloga Autorki:

    'Kolejne z moich eksperymentalnych. Mąkę pszenną częściowo zastąpiłam pełnoziarnistą, cukier puder cukrem brzozowym, dodałam płatki owsiane i odrobinę przyprawy korzennej. Efekt okazał się naprawdę pyszny! Kruche, mocno owsiane i idealnie słodkie. Nie są to mega dietetyczne ciastka, ale na pewno zdrowsze niż tradycyjne kruche ciastka.
    Proporcje podaję przybliżone (robiłam trochę na oko)więc trzeba mąkę podsypywać partiami ;)'

    Więc faktycznie, określenie 'odchudzone' niezbyt tu pasuje - może już trochę bardziej 'uzdrowione'?

    Pozdrawiamy,
    OWS

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...