środa, 19 grudnia 2012

Owsiane ciastka z bakaliami


Składniki (ok.35 sztuk):

2,5 szklanki płatków owsianych - w przypadku alergii na gluten muszą być certyfikowane bezglutenowe
szklanka migdałów
szklanka orzechów włoskich
pół szklanki słonecznika
2/3 szklanki wiórków kokosowych
2/3 szklanki rodzynek
3 łyżki miodu
2/3 szklanki wody

Wykonanie:

Płatki owsiane należy zmielić jak najdokładniej mikserem. Orzechy włoskie i migdały również zmieliłam mikserem. Wszystkie składniki należy wymieszać razem w misce, dodać miód i wodę. Najlepiej zacząć od mniejszej ilości wody i potem stopniowo dodawać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli daje się zrobić kulkę, nie rozpada się ani nie rozpływa, to konsystencja jest odpowiednia. Wilgotnymi dłońmi formowałam niewielkie kulki (zawartość mniej więcej łyżki masy), układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczałam, uklepując trochę łyżką, trochę ręką. Dłonie trzeba dość często zwilżać, żeby masa się nie kleiła. Ciasteczka w trakcie pieczenia nie rozpływają się, więc można je układać stosunkowo blisko siebie. Piekłam w temperaturze 180 stopni 30 minut, ale najlepiej po prostu patrzeć kiedy zaczynają brązowieć.


Źródło - Garnkofilia

5 komentarzy:

  1. Super przepis!!! Ciasteczka wyszły pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy można czymś zastąpic migdały?

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekarka -> zapewne każdym wybranym rodzajem orzechów, też innych ziaren oleistych... z tym, że smak ulegnie małej zmianie ;]
    Z owsianym pozdrowieniem,
    OWS

    OdpowiedzUsuń
  4. pierwszy przepis bez cukru bez mleka, masła bez proszku do pieczenia itd. słowem bez chemii - bardzo prosty. mam alergie i nietolerancje pokarmowe

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...