19 grudnia 2012

Owsiane ciastka z chilli


Składniki:

1,5 szklanki płatków owsianych lekko zmielonych mikserem
0,5 szklanki mąki owsianej
5 łyżek mąki jaglanej
2 banany
łyżka mielonego siemienia lnianego namoczonego w 4 łyżkach wody
łyżka sezamu
łyżka słonecznika
1/3 szklanki oleju sezamowego
łyżka z okładem syropu z bzu - można zastąpić miodem lub innym syropem, po prostu taki miałam pod ręką
łyżka rodzynek
1/4 łyżeczki chili
po 1/3 łyżeczki anyżu, kardamonu i goździków mielonych
szczypta soli

Wykonanie:

Suche składniki wymieszać razem. Banany rozgnieść na papkę z olejem i dodać do suchych składników. Namoczone siemię lniane dodać do reszty. Wymieszać dobrze łyżką. Mokrymi dłońmi formować kulki, układać na blasze wyłożonej papierem i spłaszczać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż uzyskają złoty kolor - u mnie było to 35 minut, ale u Was może być krócej.
Pamiętajcie, nie należy ich zjadać na raz wszystkich, chociaż są wielce wciągające. Tego typu ciasteczka najlepsze są według mnie jak są świeże, więc z drugiej strony ze zjedzeniem nie należy za bardzo zwlekać.

Źródło - Garnkofilia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.