środa, 19 grudnia 2012

Owsiane placki śniadaniowe z jabłkami


Składniki (ok.11 sztuk):

1,5 szklanki otrębów owsianych - przy diecie bezglutenowej trzeba zastąpić płatkami owsianymi z certyfikatem bezglutenowości
2 jabłka
łyżeczka lnu mielonego
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
łyżka ksylitolu
około 3/4 szklanki mleka sojowego (można zastąpić dowolnym innym)
około 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
olej z pestek winogron do smażenia

Wykonanie:

Otręby owsiane zmiksować na mąkę (drobne grudki absolutnie nie przeszkadzają). Wszystkie składniki oprócz jabłek wymieszać ze sobą i odstawić do zagęszczenia. Jabłka zetrzeć na tarce bądź po prostu zmiksować trochę (ja tak zrobiłam). Dodać jabłka do owsianej masy i wymieszać. Smażyć na oleju (można smażyć bez tłuszczu jeśli ktoś potrafi bądź ma dobrą do tego patelnię, mnie się jeszcze taka sztuka nigdy nie udała).
Placki są dość słodkie, można jeść bez niczego, ale z syropem z agawy również smakują wybornie.
Konsystencję mają delikatną i miękką, nie żadne twardziochy.


Źródło - Garnkofilia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...