16 grudnia 2012

Owsiane placuszki z marchewką

 Składniki (ok.10 sztuk):

1 szkl. płatków owsianych górskich
2 marchewki (średniej wielkości)
1/4 szkl. mleka
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
2 łyżeczki cukru (u mnie stevia)
opcjonalnie – siemię lniane, rodzynki
ew. kilka łyżek mąki, gdyby ciasto było zbyt rzadkie

Wykonanie:

Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Mieszamy z płatkami owsianymi i odstawiamy na kilkanaście minut, by płatki zmiękły. Nadmiar soku odsączamy. Dodajemy jajko, mleko, cynamon i cukier (lub inną substancję słodzącą). Dla zdrowia proponuję jeszcze łyżkę siemienia lnianego. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodajemy łyżkę lub dwie mąki, pełnoziarnistej oczywiście.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju i łyżkę masła. Smażymy niewielkie placuszki po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą pięknego złotego koloru. Uważamy przy przewracaniu, placuszki są delikatne.
Podajemy polane miodem. Smacznego! :)

Źródło - Kocie Smaki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.