czwartek, 13 grudnia 2012

Owsiano-amarantusowe ciasteczka z orzechami i żurawiną

Składniki (ok.20 sztuk):

1/2 szklanki mąki z amarantusa
1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
2 jajka
2 łyżki masła
2 łyżki serka homogenizowanego
3 łyżki otrębów
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
duża szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Mikserem ubijamy jajka z serkiem, masłem , cukrem i ekstraktem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, otręby, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy posiekane orzechy i żurawinę i mieszamy ponownie. 
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Z masy, w rękach, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach (około 3cm). Pieczemy je około 12 minut, na złoty kolor.

Źródło - Feed Me Better

3 komentarze:

  1. Ciastka zdecydowanie z moim stylu. PYCHOTKI

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma problemu. Zgadzam się na opublikowanie moich przepisów;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aneta -> zatem witamy w gronie Owsiankowiczów! Linkujemy Twojego bloga i w najbliższym czasie opublikujemy przepisy :D

    Pozdrawiamy,
    OWS

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...