13 grudnia 2012

Owsiano-amarantusowe ciasteczka z orzechami i żurawiną

Składniki (ok.20 sztuk):

1/2 szklanki mąki z amarantusa
1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
2 jajka
2 łyżki masła
2 łyżki serka homogenizowanego
3 łyżki otrębów
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
duża szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Mikserem ubijamy jajka z serkiem, masłem , cukrem i ekstraktem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, otręby, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy posiekane orzechy i żurawinę i mieszamy ponownie. 
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Z masy, w rękach, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach (około 3cm). Pieczemy je około 12 minut, na złoty kolor.

Źródło - Feed Me Better
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.