13 grudnia 2012

Owsiany batonik musli

Składniki (ok.20 porcji):

1 jajko
1 banan
1/3 szkl puree z dyni (można zastąpić drugim bananem)
1/2 szkl soku jabłkowego
2 szkl płatków owsianych
1/2 szkl żurawiny i rodzynek
1/2 szkl migdałów i orzechów
1 łyżka lnu mielonego
1 łyżka otrębów
szczypta soli
przyprawa Kamis do dań słodkich
24 krople SteviGold

Wykonanie:

Płatki owsiane, orzechy i migdały wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Mają się lekko zarumienić, uważamy, by nie przypalić.
Banana rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy z sokiem jabłkowym, puree z dyni, jajkiem i Stevią, aż składniki się połączą. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki. Wlewamy mokre składniki do tych suchych i dokładnie mieszamy. Jeśli masa wychodzi za sucha można dodać jeszcze trochę soku jabłkowego.
Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy i mocno dociskamy rękami, aby masa była zwarta. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut, na złoty, przypieczony kolor. Kroimy na porcje, gdy są jeszcze ciepłe. Najlepiej pokroić na niewielkie kwadraciki - batoniki są bardzo sycące, więc najlepsze będą niewielkie porcje.

Źródło - Feed Me Better
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.