19 grudnia 2012

Śniadaniowa owsianka z kaszą jaglaną


Składniki:

2/3 szklanki płatków owsianych - przypominam, że dla osób bezglutenowych muszą być certyfikowane
łyżka kaszy jaglanej surowej
1/2 szklanki wody
jabłko, miód, oliwa do podania

Wykonanie:

Płatki owsiane, kaszę jaglaną z wodą podgrzewamy w garnku. Ponieważ wody jest mało, szybko zostaje wchłonięta i dalej płatki prażą się w garnku. Na bardzo małym ogniu i w dobrym nieprzywierającym garnku. Do momentu kiedy są jędrne, ale nie surowe - do 10 minut. Dla kaszy jaglanej to trochę mało i dlatego pozostaje lekko chrupiąca - tak ma być. Tak przygotowane płatki są o dziwo dość sypkie. Spożywać je można tak jak na zdjęciu, polane oliwą i miodem, z wkrojonym surowym jabłkiem. Ja dodałam jeszcze odrobinę kardamonu. Można też zamiast jabłek dodać na przykład kakao, czasem tak robiliśmy.

Źródło - Garnkofilia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.