31 grudnia 2012

Owsiane trufle czekoladowo-serowe z nutą pomarańczy i rumu



Składniki:

(masa)
- 150g owsianych pierniczków w czekoladzie (przepis na blogu)
- 80g półtłustego twarogu (przepis na blogu)
- 125ml krowiego mleka w proszku
- świeżo otarta skórka z 1 średniej wielkości pomarańczy
- garść orzechów włoskich (- opcjonalnie)
- 40ml białego rumu, bądź świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
(wierzch)
- 100g dobrej jakości gorzkiej czekolady (może być z drobno tłuczonymi orzechami)

Wykonanie:

Owsiane pierniczki skrusz na sypki 'piasek', po czym utrzyj z przemielonym serem, mlekiem w proszku, ew. dodatkową szczyptą przyprawy korzennej (dla pogłębienia smaku), alkoholem, skórką pomarańczową oraz, opcjonalnie, także z małą ilością bardzo drobno posiekanych, orzechów włoskich wyrobioną jednolitą zwartą masę odstaw do lodówki na min.1,5godz dzieląc łyżką na kilkanaście równych części, formuj w dłoniach kształtne kulki i rozkładaj na pokrytej papierem do pieczenia paterce ponownie odstaw na 2godz do lodówki wykończ, szybko obtaczając w stopionej w tzw.'kąpieli wodnej' czekoladzie – do zastygnięcia odstaw znów w chłód
Gotowe owsiano-piernikowe trufelki możesz wg uznania poprzekładać do osobnych papierowych 'kokilek'.



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; inspiracja - Smaki Alzacji

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że pralinki kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' oraz być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, cukry pod różną postacią [m.in. roztwór cukru inwertowanego / syrop glukozowy / syrop glukozowo-fruktozowy / syrop kukurydziany / melasa], lecytyny, a także regulatory, konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać składniki nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.