poniedziałek, 31 grudnia 2012

Tradycyjnie dO[W]SI[AN]EGO...!

...nadchodzącego Roku Nowego - 2013 - życzy wiernym Owsiankowiczom, a także wszystkim odwiedzającym naszą wspólną Owsianą Krainę, Grupa OWS ;]

Oby cały Nowy Rok 2013 był dla wszystkich Was, kochani, szczęśliwy i upływał w dostatku oraz spokojnie i zdrowo; a dzisiejszy Sylwester - wystrzałowo! ;D
(na sylwestrową całonocną zabawę warto zaopatrzyć się w porządny kawał jakiegoś dobrego owsianego batona energetycznego - i zabawa w najlepsze! A jutro na nogi niezawodnie postawi jak zwykle miseczka pysznej, porannej owsianki noworocznej - uważajcie, żeby była koniecznie bogata! Jako się rzecze - jaki pierwszy Dzień Noworoczny, taki potem już cały rok ;])

A tymczasem jeszcze, zamykając klimaty świąteczne...

Owsiane trufelki piernikowo-serowe z nutką pomarańczy z rumem

...które możecie jeszcze prędko teraz 'ukulać' - i o północy obdarować wszystkie szczególnie bliskie Wam osoby :)


Składniki:
(masa)
- 150g owsianych pierniczków w czekoladzie
- 80g krowiego półtłustego serka twarogowego; zmielonego
- 125ml krowiego mleka w proszku (nie granulowanego!)
- świeżo otarta skórka z 1 średniej wielkości pomarańczy
- garść orzechów włoskich (- opcjonalnie)
- 40ml białego rumu, bądź świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
(wierzch)
- 100g dobrej jakości gorzkiej czekolady (70% najlepsza; może być z drobno tłuczonymi orzechami)

Wykonanie:

Owsiane pierniczki* skrusz na sypki 'piasek' (za pomocą malaksera, jak proponuje Autorka - albo równie dobrze można wsypać ciasteczka do papierowej torebki i ręcznie utłuc je wałkiem), po czym utrzyj z aksamitnym serkiem, mlekiem w proszku, ew. dodatkową szczyptą przyprawy korzennej )dla pogłębienia smaku), alkoholem, skórką pomarańczową oraz, opcjonalnie, także małą ilością grubiej zmielonych, czy bardzo drobniutko posiekanych, orzechów włoskich wyrobioną jednolitą zwartą masę odstaw do lodówki na min.1,5godz, a potem dzieląc (łyżką najlepiej) na kilkanaście równych części, formuj w dłoniach kształtne kulki rozłożywszy na pokrytej papierem do pieczenia płaskiej paterce, ponownie odstaw na 2godz do lodówki wykończ, szybko dokładnie obtaczając** w płynnej polewie z czekolady stopionej w tzw.'kąpieli wodnej' (w małym żaroodpornym naczyniu, nadstawionym nad większy garnek z wrzątkiem) - do chwili całkowitego zastygnięcia na powrót na pewien czas odstaw w chłód
     Gotowe owsiano-piernikowe trufelki możesz, wedle uznania, poprzekładać do osobnych, zdobnych papierowych 'kokilek'; przechowuj zawsze w miejscu chłodnym.

* bardzo dobrze sprawdzą się pierniczki własnoręcznie domowo wypieczone, np. wedle TEGO przepisu :)
** można zrobić to sposobem Autorki - kolejno nadziewając każdą kulkę na wykałaczkę, nurzać w czekoladowej polewie, po czym drugim końcem patyczka wbijać w duże jabłko, a'la jeż) - czy po prostu polewać od góry tak, by spływająca czekolada całe je pokryła (- wtenczas trufelki nie będą idealnie okrągłe... ale ostatecznie, ta płaska czekoladowa 'stópka' im wcale uroku ani smaku nie ujmuje ;])

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; inspiracja - Smaki Alzacji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...