niedziela, 2 grudnia 2012

Z płatków owsianych makaroniki

 (poniższy przepis w niezmienionej formie wraz z fotografią pochodzą ze strony Cafe Babilon - zapraszamy na bloga autorki! :])


Składniki:

50dkg płatków owsianych
20dkg masła
4 jajka
20dkg cukru pudru (ja daję 15dkg)
kilka kropli olejku migdałowego

Wykonanie:

Placki owsiane lekko zrumienić na patelni. Żółtka jaj, miękkie masło i 15 dkg cukru utrzeć na gładką masę. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do niej resztę cukru, olejek migdałowy, płatki i wymieszać z masą. 
Ciasto nabierać łyżeczką, formować kulki i  układać luźno na natłuszczonej i opróżnionej (tak jest w oryginale z kartki - uwielbiam takie dziecięce przekręcanie) mąką blasze. Piec w mocno nagrzanym piekarniku (ja ustawiam 200 stopni).

Źródło - Cafe Babilon

2 komentarze:

  1. a ile minutek piecze się te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy -> przypuszczalnie do chwili, aż staną się takie wyraziście kusząco rumiane i chrupkie ;)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...