środa, 12 grudnia 2012

Zdrowe owsiane batoniki bananowe

Składniki:

2 średnie banany
1 ½ szklanki płatków owsianych górskich
40g pestek dyni
30g ziaren sezamu
2 duże łyżki miodu
60g suszonej żurawiny
20g dowolnych otrąb (u mnie pszenne)

Wykonanie:

Banany obieramy i robimy z nich papkę za pomocą blendera lub po prostu widelcem. Płatki, dynię i sezam prażymy kilka minut na suchej patelni, aż się zarumienią i zaczną intensywnie pachnieć. Przekładamy do miseczki, dodajemy żurawinę, otręby, papkę bananową i miód. Jeśli Wasz miód ni jest płynny trzeba go wcześniej rozpuścić. Wszystko dokładnie razem mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach ok. 17x22cm lub do keksówki. Za pomocą łyżki ugniatamy i wyrównujemy mieszankę. Pieczemy w 180°C przez 25-30min. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i kroimy.

Źródło - Modern Taste

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...