26 stycznia 2013

Owsiana granola domowa


Składniki:

5 szklanek płatków owsianych (NIE błyskawicznych)
szklanka mieszanki ziaren i orzechów (u mnie słonecznik, orzechy włoskie, migdały)
paczka wiórków kokosowych
paczka rodzynek (można dać też żurawinę lub inne suszone owoce)
szklanka miodu
cynamon

Wykonanie:

Wrzuć płatki owsiane do miski.

Posiekaj orzechy na drobne kawałki.

Wsyp orzechy i wiórki kokosowe do płatków i zalej wszystko płynnym miodem. Wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj cynamon do smaku.

Wyłóż mieszankę na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz 20-30 minut w temperaturze maksymalnie 180 stopni. Sprawdzaj co chwilę czy granola się nie przypala i przemieszaj ją drewnianą łyżką. Im dłużej zapiekasz granolę w niższej temperaturze tym będzie bardziej chrupka.

Po ostygnięciu dodaj rodzynki (lub inne owoce) i przełóż granolę do szczelnego pojemnika.

SMACZNEGO.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.