czwartek, 17 stycznia 2013

Owsiana granola świąteczna


Składniki:

200g płatków owsianych zwykłych
30g cukru trzcinowego Demerara
80g miodu
60g pestek słonecznika
w sumie 90g dowolnych orzechów, u mnie włoskie, laskowe, nerkowce i całe migdały
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżka oleju rzepakowego
50g suszonej żurawiny

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz żurawin mieszamy w misce. Piekarnik nagrzewamy do 180stC. Mieszankę wsypujemy na wyłożoną papierem blachę. Pieczemy ok 30 minut mieszając od czasu do czasu by ładnie się zrumieniły i nie przypiekły zbytnio.
Studzimy, kruszymy i mieszamy z żurawinami. Trzymamy w zamkniętym pojemniku lub przesypujemy do słoiczków i rozdajemy znajomym.

Źródło - Dzieje Kuchennej Wiewióry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...