21 stycznia 2013

Owsiana granola świąteczna



Składniki:

230g płatek owsianych górskich 
60g pestek dyni/ słonecznika
60g sezamu 
50g brązowego cukru 
150g płynnego miodu 
1 łyżka oleju rzepakowego 
60g migdałów (całych)
2 łyżeczki cynamonu 
150g suszonej żurawiny/rodzynek/moreli 

Wykonanie:

Do miski wkładamy wszystkie składniki oprócz suszonych owoców i łączymy ze sobą.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy mieszankę i rozprowadzamy po całej powierzchni.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 min. Po 15 minutach za pomocą łyżki mieszamy naszą granolą, aby się nie przypaliła.
Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia, dodajemy suszone owoce i przekładamy do szczelnie zamykanego słoiczka.
Smacznego :)


Źródło - Życie ze Smakiem
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.