poniedziałek, 21 stycznia 2013

Owsiana granola świąteczna

Składniki:

2 szklanki płatków zbożowych (miks pszennych, żytnich, jęczmiennych i 
owsianych)
1/2 szklanki otrębów owsianych
3/4 szklanki płatków migdałów
1 szklanka orzechów włoskich
(grubo posiekanych)
1/2 szklanki miodu
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/4 szklanki suszonej żurawiny 
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 150-160 stopni (przy termoobiegu do 140).  
W garnuszku podgrzać miód i olej - ciągle mieszając, aż do dokładnego połączenia. Kiedy płyn będzie miał już jednolitą konsystencję, dodać przyprawę do piernika i wmieszać. Garnuszek zdjąć z gazu i odstawić.
W dużej misce wymieszać ze sobą płatki, otręby, płatki migdałów i orzechy. Następnie wlać do niej zawartość garnuszka i dokładnie wymieszać całość.
Powstałą mieszankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzając równomiernie po jej powierzchni, po czym włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut do zezłocenia (co 15-20 minut mieszając). Osobiście uwielbiam mocno przypieczone granole - ta na zdjęciu piekła się ok. 55 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, do granoli dodać żurawinę oraz skórkę pomarańczową. Wystudzić - mieszając co pół godziny (żeby nie porobiły się grudki, a granola była sypka). Przechowywać w szczelnej puszcze.

Źródło - Bake&Taste

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...