17 stycznia 2013

Owsiana granola z gruszką i migdałami


 Składniki:

150g płatków owsianych
10g otrębów pszennych
szczypta soli
30g cukru trzcinowego
20g oliwy z oliwek
40g płatków migdałowych
małe jajko lub dwa przepiórcze
gruszka, starta ze skórką na grubych oczkach

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy w misce łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180st.c. Granole wsypujemy do naczynia do zapiekania, uklepujemy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut. Po tym czasie mieszamy i znowu uklepujemy. Pieczemy dalsze 15 minut.
Gdy płatki się zrumienią wyjmujemy naczynie i dajemy granoli wystygnąć. Łyżką przekładamy ją do miseczek lub do pudełka.

Źródło - Dzieje Kuchennej Wiewióry
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.