3 stycznia 2013

Owsiane batoniki dyniowe - zdrowe i dietetyczne


Składniki:

600ml musu z dyni (ugotowałam dynię, odcedziłam dobrze i zmiksowałam
blenderem na mus)
2 jajka
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka mielonych orzechów
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka poppingu z amarantusa
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki otrębów pszennych granulowanych truskawkowyc
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki pestek słonecznika
1/2 szklanki rodzynek
3 łyżki suszonej żurawiny
1/2 szklanki cukru brzozowego (zamiennie: fruktoza, stewia)

Wykonanie:

W wysokim naczyniu wymieszaj mus z dyni, jajka, aromat i oliwę z oliwek.
Wszystkie suche składniki wrzuć do dużej miski i wymieszaj. Połącz zawartość obu naczyń i dokładnie wymieszaj - najlepiej drewnianą łyżką (bez użycia miksera).
Prostokątną blachę (jak na placek) wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę. Wyrównaj powierzchnię łyżką maczaną w wodzie.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 minut.
Wystudź.
Po wystygnięciu wyjmij z blachy, odklej papier i krój na podłużne batoniki.

SMACZNEGO :)

Źródło - Kuchnia Light
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.