czwartek, 3 stycznia 2013

Owsiane ciasteczka dyniowe - bez mąki i białego cukru


Składniki:

500ml musu z dyni (ugotowałam dynię, odcedziłam dobrze i zmiksowałam blenderem na mus)
2 jajka
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka mielonych orzechów
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki otrębów pszennych granulowanych truskawkowych
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki pestek słonecznika
1/2 szklanki cukru brzozowego (zamiennie: fruktoza, stewia)

Wykonanie:

W wysokim naczyniu wymieszaj mus z dyni, jajka, aromat i oliwę z oliwek.
Wszystkie suche składniki wrzuć do dużej miski i wymieszaj. Połącz zawartość obu naczyń i dokładnie wymieszaj - najlepiej drewnianą łyżką (bez użycia miksera).
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj ciastka, lekko spłaszczaj.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut.
Poczekaj aż ciastka trochę przestygną i zdejmij z blaszki.

SMACZNEGO :)


Źródło - Kuchnia Light

3 komentarze:

  1. na pewno bym się w nich rozsmakowała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ciasteczka samo zdrowie, muszę koniecznie wypróbować, bardzo lubię dynię więc na pewno będą mi smakowały.

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...