czwartek, 17 stycznia 2013

Owsiane ciasteczka dyniowe z kakao i migdałami


Składniki:

100g tradycyjnych płatków owsianych
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżka dobrego kakao
1/2 łyżeczki soli
1 małe jajko (u mnie 1 przepiórcze)
4 czubate łyżki startej na drobnych oczkach dyni
100g roztopionego i ostudzonego masła (u mnie margaryna)
1 łyżka migdałów w płatkach

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, cały czas miksując. Suche składniki łączymy i wsypujemy do masy maślano-jajecznej. Miksujemy do połączenia składników.
Łyżką przekładamy ciasto na blachę. Ciastka nie rozpłaszczają się podczas pieczenia, więc odstępy miedzy nimi nie musi być duży. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 170st.C lub do ze złocenia. Po upieczeniu odstawiamy ciastka na 5 minut, by lekko przestygły i dopiero wtedy zdejmujemy je z blachy.

Źródło - Dzieje Kuchennej Wiewióry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...