26 stycznia 2013

Owsiane ciasteczka z czekoladą i włoskimi orzechami

Składniki:

300g mąki pszennej
1łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
250g margaryny
200g cukru
2 jajka
375g płatków owsianych
1 gorzka czekolada (lub wiórki czekoladowe)
pół paczki mlecznej czekolady
garść pokrojonych orzechów włoskich

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do temp.180 stopni.W miseczce wymieszaj mąkę, proszek, sodę i sól. 

Czekolady posiekaj na małe kawałeczki.

Mikserem na wysokich obrotach utrzyj margarynę i cukier. Dodaj jajka i starannie je wymieszaj masę. Nadal miksując dodaj przygotowaną mieszankę z mąką oraz płatki owsiane. Następnie ręcznie wmieszaj oba rodzaje posiekanych czekolad (lub wiórek).

Uformuj z masy ciasteczka wielkości piłki golfowej i ułóż je w odległości 7cm od siebie na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz do uzyskania jasnobrązowej barwy, około 10minut.

Smacznego! 

Źródło - Piekielna Kuchnia Anety
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.