niedziela, 20 stycznia 2013

Owsiane ciastka maślane - tradycyjne



Składniki:

- 500ml owsianych płatków zwykłych
- 500ml białej mąki pszennej
- 83,3ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- ok.250-500ml białego cukru (- wedle własnego uznania)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki suche w misie wymieszaj, rozetrzyj z masłem na 'kruszonkę', po czym wyrób z śmietaną do uzyskania jednolitej kleistej masy nabierając po ok.0,5-1 czubatej łyżki, formuj w zwilżonych lekko dłoniach kształtne kulki, które to rozkładaj w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze, nieco doń całą powierzchnią dłoni dociskając (ale nie spłaszczaj ich nazbyt! - 'znacznie 'rozpłyną' się same podczas pieczenia) – wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika i weń przetrzymaj ok.20min, do chwili wyrazistgo przyrumieniania.
Gotowe ciastka wyjmij z całą blachą piekarnika i dopiero po wstępnym przestygnięciu przenieś ostrożnie wraz z papierem do pieczenia na kratę* pozostaw do zupełnego ostygnięcia i uzyskania odpowiedniej chrupkości.

Smacznego owsianego! :]

* tuż po wypieczeniu ciastka są jeszcze miękkie, więc postępuj z nimi delikatnie - mocno stwardnieją i staną się chrupiące po całkowitym ostygnięciu; będą takie przez kolejne 3-4 dni (potem znów lekko miękną, chłonąc wilgoć z otoczenia)... ale zapewne i tak tak długo się u Ciebie nie ostaną! ;D

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; inspiracja - przepis odnaleziony dawno temu w internecie; nieco zmodyfikowany

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...