20 stycznia 2013

Owsiane ciastka maślane; tradycyjne



Składniki:

- 500ml owsianych płatków zwykłych
- 500ml białej mąki pszennej
- 83,3ml gęstej kwaśnej śmietany 18% (przepis na blogu)
- ok.250-500ml białego cukru (- wedle własnego uznania)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (przepis na blogu)

Wykonanie:

Wszystkie składniki suche w misie wymieszaj, rozetrzyj z masłem na 'kruszonkę', po czym wyrób z śmietaną do uzyskania jednolitej kleistej masy nabierając po ok.0,5-1 czubatej łyżki, formuj w zwilżonych lekko dłoniach kształtne kulki, które to rozkładaj w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze, całą powierzchnią dłoni lekko dociskając (ale nie spłaszczaj ich nazbyt! -  'rozpłyną' się same podczas pieczenia) – wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika i piecz ok.20min, do chwili wyrazistego przyrumieniania.
Gotowe ciastka wyjmij z całą blachą z piekarnika i dopiero po przestygnięciu przenieś ostrożnie wraz z papierem do pieczenia na kratę* pozostaw do zupełnego ostygnięcia i uzyskania odpowiedniej chrupkości.

* tuż po wypieczeniu ciastka są jeszcze miękkie, więc postępuj z nimi delikatnie - mocno stwardnieją i staną się chrupiące po całkowitym ostygnięciu; będą takie przez kolejne 3-4 dni (potem znów lekko miękną, chłonąc wilgoć z otoczenia)... ale zapewne i tak tak długo się u Ciebie nie ostaną! ;D 


Smacznego owsianego! :]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; inspiracja - przepis odnaleziony dawno temu w internecie

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciastka kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.