środa, 9 stycznia 2013

Owsiane kuleczki kokosowo-bananowe; wypiekane

Składniki:

2 spore banany
50g wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia
150-180g płatków owsianych
kilka łyżek słodkiej śmietanki (opcjonalnie)
olej rzepakowy
2 łyżki golden syrupu

>do obtoczenia:
cynamon
kakao
sezam
wiórki kokosowe

Wykonanie:

Kroimy banana na cienkie plasterki i wrzucamy do garnka razem z wiórkami kokosowymi. Dodajemy troszeczkę wody, żeby dno garnka się nie przypaliło i gotujemy około 10 minut, często mieszając, aż powstanie jednolita papka. Płatki owsiane prażymy w osobnym garnku z niewielką ilością oleju, aż zarumienią się i zrobią się chrupiące. Dodajemy je do ugotowanych bananów i mieszamy. Masa powinna być dość kleista, jeśli nie jest dodajemy śmietanki.
Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych, cynamonie, kakao i sezamie. 
Wstawiamy je na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. 
(Moim zdaniem można pominąć pieczenie. Jeśli wolimy bardziej chrupiące kulki to pieczemy).
Po wyjęciu i odczekaniu, aż ostygną, odstawiamy je przynajmniej na pół godziny do lodówki, aby się schłodziły. Podajemy schłodzone.

Źródło - Zufikowo

2 komentarze:

  1. uwielbiam takie słodkości :) kuleczki wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...