wtorek, 29 stycznia 2013

Owsiane muffinki z gorzką czekoladą

Składniki (ok.15 sztuk):
>suche
1,5 szklanki płatków owsianych
 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki cukru brązowego
łyżeczka proszku do pieczenia
 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki wiórek kokosowych
tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie 
70%
>mokre
 jajko
szklanka kefiru
1/4 szklanki oleju
Wykonanie:
Włącz piekarnik, nagrzej go do 200 stopni.
Suche składniki wymieszaj dokładnie w dużej misce. Czekoladę pokrój na małe kawałki, wmieszaj do suchych składników.
Jajko lekko ubij (można widelcem lub trzepaczką). Dodaj kefir i olej. Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj łyżką. Napełniaj foremki (papilotki) do 3/4 objętości. Ciasto będzie bardzo gęste. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut, mniej więcej w połowie można przykryć folią aluminiową, aby wierzch muffinek nie był przypieczony.

Źródło - QuchniaWege

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...