27 stycznia 2013

Owsiane ciastka 'kamyki górkie'



Składniki:

- 500ml owsianych płatków gruboziarnistych ('górskich')
- 125ml białej mąki pszennej
- 125ml stopionego masła (przepis na blogu)
- 1 kurze jajo (bądź 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%; TU)
- 125ml brązowego cukru
- 1 łyżeczka naturalnego, płynnego miodu wielokwiatowego
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
+ ew. 2 garstki mieszanki bakaliowej

Wykonanie:

Wszystkie składniki suche w misie wymieszaj, po czym z dodatkiem stopionego masła (lub śmietany) i reszty składników mokrych wyrób na jednolitą gęstwą zwartą masę – nabierając po ok.0,5-1 czubatej łyżki, lekko zwilżonymi wodą dłońmi formuj kształtne kulki i rozkładając je w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze, równomiernie całą powierzchnią dłoni dociskaj (na grubość ok.1-2cm) – wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika i piecz ok.20-30min, do chwili wyraźnego przyrumienienia wierzchu.
Gotowe ciasteczka ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przełóż na kratę i tak pozostaw do zupełnego ostygnięcia i stwardnienia.

Smacznego owsianego! :]

* wedle uznania, możesz wzbogacić swoje ciasteczka mieszanką dowolnie wybranych bakalii (w sumie ok.2 garstek, najlepiej) - wtedy posiekaj je wszystkie drobno, inaczej wypieczone ciasteczka mogą się  kruszyć i łamać.



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu -

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciastka kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.