niedziela, 27 stycznia 2013

Owsianki-kamyki górskie



Składniki:

- 500ml owsianych płatków gruboziarnistych ('górskich')
- 125ml białej mąki pszennej
- 125ml stopionego masła
- 1 kurze jajo (bądź 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%)
- 125ml brązowego cukru
- 1 łyżeczka naturalnego, płynnego miodu wielokwiatowego
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
+ ew. 2 garstki mieszanki bakaliowej

Wykonanie:

Wszystkie składniki suche w misie wymieszaj, po czym z dodatkiem stopionego masła (lub śmietany) i reszty składników mokrych wyrób na jednolitą gęstwą zwartą masę ciasta - nabierając po ok.0,5-1 czubatej łyżki, lekko zwilżonymi wodą dłońmi formuj kształtne kulki i rozkładając je w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze, nieco doń równomiernie całą powierzchnią dłoni dociskaj (na grubość ok.1-2cm) - wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika i weń przetrzymaj ok.20-30min, do chwili wyraźnego przybrązowienia wierzchu.
Gotowe ciasteczka ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przełóż na kratę i nań pozostaw do zupełnego ostygnięcia i stwardnienia.

Smacznego owsianego! :]

* wedle uznania, możesz wzbogacić swoje ciasteczka mieszanką dowolnie wybranych bakalii (w sumie ok.2 garstek, najlepiej) - wtedy posiekaj je wszystkie raczej drobno, inaczej wypieczone Owsianki mogą się łatwiej kruszyć i łamać.

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu -

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...