9 stycznia 2013

Owsiankowe muffinki z jabłkiem i maliną

Składniki:

1 szklanki mąki owsianej (płatki owsiane mielimy w blenderze na mąkę)
1 szklanka mąki pszennej razowej
1/2 szklanki płatków owsianych (grubych)
1/2 szklanki miodu (ja dałam golden 
syrup)
1 jajko
2 łyżki oleju
szklanka maślanki naturalnej
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 garście płatków migdałowych
1 średnie jabłko pokrojone w kosteczkę
garść malin (na wierzch)

Wykonanie:

Jabłko kroimy na 1cm kostkę.
Składniki suche łączymy ze sobą w jednej misce, mokre w drugiej, następnie dodajemy suche do mokrych i wszystko mieszamy widelcem do połączenia składników. 
Dodajemy pokrojone jabłka, ponownie lekko mieszamy.
Papilotki napełniamy masą do 3/4 wysokości, na wierzch dajemy po kilka malin (lekko dociskamy do masy) i posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.

Źródło - Zufikowo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.