środa, 9 stycznia 2013

Owsiano-orkiszowe ciasteczka bananowe z żurawiną

Składniki:

1/2 szklanki otrębów orkiszowych
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki mąki razowej
3 łyżki sezamu
3 łyżki zarodków pszennych
3 łyżki golden syrup'u
5 łyżek oleju
1 banan
1 jajko
1/4 łyżeczki przyprawy do szarlotki
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki suszonej żurawiny posiekanej z grubsza

Wykonanie:
W misce wymieszać suche składniki razem. Następnie rozgnieść banana i wymieszać go z jajkiem i olejem. Połączyć razem z suchymi składnikami, dodać żurawinę i wszystkie składniki wymieszać - najlepiej ręką.
Wilgotną dłonią formować kulki (u mnie ruloniki) i lekko je spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 20 minut w 180* na lekko brązowy kolor.
Powstrzymać się aby nie zjeść od razu wszystkich;)

Źródło - Zufikowo

3 komentarze:

  1. Owsiane ciastka dobre zawsze i wszędzie. Nie mogę przejść obok nich obojętnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam przed chwilą i muszę pochwalić :P pyszne

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...