9 stycznia 2013

Owsiano-orkiszowe ciasteczka bananowe z żurawiną

Składniki:

1/2 szklanki otrębów orkiszowych
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki mąki razowej
3 łyżki sezamu
3 łyżki zarodków pszennych
3 łyżki golden syrup'u
5 łyżek oleju
1 banan
1 jajko
1/4 łyżeczki przyprawy do szarlotki
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki suszonej żurawiny posiekanej z grubsza

Wykonanie:
W misce wymieszać suche składniki razem. Następnie rozgnieść banana i wymieszać go z jajkiem i olejem. Połączyć razem z suchymi składnikami, dodać żurawinę i wszystkie składniki wymieszać - najlepiej ręką.
Wilgotną dłonią formować kulki (u mnie ruloniki) i lekko je spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 20 minut w 180* na lekko brązowy kolor.
Powstrzymać się aby nie zjeść od razu wszystkich;)

Źródło - Zufikowo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.