wtorek, 8 stycznia 2013

Owsiany flapjack truskawkowy



Składniki:

300g truskawek
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
15g brązowego cukru 
200g masła
200g płatków
200g mąki pszennej

Wykonanie:

1.Pokroić truskawki, obsypać cukrem pudrem i polać sokiem z cytryny. Odstawić.
2. Rozpuścić masło z cukrem, chwilę podgrzewać do rozpuszczenia cukru
3. Zdjąć z ognia, dodać płatki i mąkę
4. Rozłożyć połowę masy w natłuszczonej formie 20x20 cm
5. Rozłożyć truskawki
6. Przykryć resztą masy
7. Lekko docisnąć masę do brzegów formy
8. Piec 60 min (u mnie 170-180 stopni termoobieg)
9. Kroić ciepłe ciasto, ale pozostawić w formie do wystygnięcia

Źródło - Zufikowo

3 komentarze:

  1. Szkoda, że sezon na truski średni ale przepis wygląda prosto i smacznie-byle do lata :)
    pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  2. PaniPa -> no fakt, 'trochę na pewno' teraz nie sezon na truski xD; nadrabiany dodawanie zaległych przepisów - na lato będą jak znalazł, zachęcamy do testowania ;)

    Z owsianym pozdrowieniem,
    OWS

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiem że to nie to samo, ale zawsze można dać mrożone, lekko je rozmrozić odsączyc i już:) Polecam jednak zdecydowanie świeże, dają mnóstwo aromatu.

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...