14 stycznia 2013

'Owsiany' placek pełnoziarnisty - wiśniowo-porzeczkowy


Składniki (na formę o średnicy 20cm):

>ciasto
150g mąki pełnoziarnistej
100g mielonych orzechów włoskich
50g zmielonych płatków owsianych
1 jajko
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu
100g kwaśnej śmietany

>nadzienie
2 szklanki czerwonych porzeczek
2 szklanki wiśni, odpestkowanych
2/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
3 łyżki mąki kukurydzianej

Wykonanie:

Wymieszać mąkę, orzechy i płatki owsiane. W oddzielnej misce lekko ubić jajka ze śmietaną, miodem i olejem. Połączyć mokre składniki z suchymi. Zagnieść i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Formę wysmarować masłem i wysypać mąka. Wyjąć ciasto, podzielić na dwie części w stosunku 2:1. Mniejszą schować z powrotem do lodówki. Większą rozwałkować i wyłożyć dno i ścianki przygotowanej formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. 
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać ze sobą. Wyłożyć nadzienie na przygotowany spód. Wyjąć drugi kawałek ciasta, rozwałkować. Powycinać cienkie paski, które następnie ułożyć na wierzchu w kratkę. 
Piec przez około 40 minut.

Smacznego!
J.

Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.