21 stycznia 2013

Z owsianymi płatkami chleb migdałowy


Składniki (1 bochenek):

600g mąki
4 łyżki cukru
łyżeczka soli
łyżka proszku do pieczenia [płaska]
łyżka sody oczyszczonej [płaska]
50g masła
120g płatków owsianych
120g pokrojonych migdałów [u mnie ok. 100 g płatków migdałowych]
300ml maślanki
jajko
mąka do posypania stolnicy
łyżka roztopionego masła

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.
W naczyniu wymieszać mąkę z 3 łyżkami cukru, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać pokrojone masło i wyrabiać,  aż składniki się połączą. Do powstałej masy dosypać migdały i płatki owsiane, wlać maślankę, wbić jajko i razem zagnieść.
Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiać 2-3 minuty, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie zrobić kulę i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, lekko spłaszczając wierzch ciasta dłonią.
Uformowany bochenek posmarować stopionym masłem i posypać cukrem. Aby zapobiec pęknięciu ciasta w trakcie pieczenia, należy przed wstawieniem do piekarnika naciąć wierzch w kilku miejscach dosyć głęboko (mniej więcej 5 cm) ostrym nożem.
Piec godzinę w rozgrzanym uprzednio piekarniku.


Źródło - Bake&Taste
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.