20 lutego 2013

Domowa owsiana granola na bogato

Składniki:

300g płatków owsianych górskich
70g wiórków kokosowych
70g posiekanych orzechów włoskich
70g ziaren słonecznika
70g pestek dyni 
70g ziaren sezamu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
100g suszonej żurawiny
180ml świeżo wyciśniętego soku jabłkowego 
3 łyżki oleju
125ml płynnego miodu
3 łyżki cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 

Wykonanie:

Płatki, wiórki, orzechy, cynamon, pestki dyni, sezam i ziarna słonecznika wymieszać w misce. Dodać miód, cukier, cukier waniliowy, ekstrakt, olej i sok jabłkowy. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Równomiernie wyłożyć na papier do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 30-35 minut do zarumienienia. Zawartość blaszki mieszać kilkukrotnie co 7-8 minut, pilnując aby granola się nie przypaliła. Wyciągnąć z piekarnika, dodać suszoną żurawinę, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Smacznego! 

Źródło - Kuchnia Szeroko Otwarta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.