środa, 6 lutego 2013

Domowe mleko owsiane


Składniki (ok.0,7l):

1 szklanka płatków owsianych nie błyskawicznych
ok.0,5l wody
sól / stewia

Wykonanie:

Płatki owsiane zalać gorącą wodą i wrzucić do blendera i zmielić na gładko, aż się zrobi taka biaława woda (można dodać szczyptę soli, stewii lub wanilii czy cynamonu - Wasz wybór). Odstawić na jakieś 30min aż ostygnie i się zacznie rozwarstwiać. Weźcie potem ligninę lub jakiś cienki materiał, bo należy je przecedzić. Wystarczy słoik przykryć taką ściereczką, zawiązać gumką, a z góry lać mleko, nadmiar płatków i osad zostanie na ściereczce, a mleko wleje się przez ściereczkę do słoiczka. Wyciśnijcie do ostatniej kropelki :)
Tu też od Was zależy konsystencja, bo ono naprawdę syci i czuć je w koktajlu jak wypełnia brzuszek, więc możecie dać więcej wody i zamieszać.
Pozostałe płatki nadają się na przykład do naleśników czy ciastek, więc nic się nie marnuje.

Źródło - Just Try Eat

2 komentarze:

  1. super! Dzięki. Właśnie myślałam o tym by szukać gdzieś takiego przepisu, a tu proszę:) a te zalane już płatki trzeba odstawic na jakiś czas by nasiąknęły czy od razu zblendować?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ignacynka -> myślę, że dobrze by było na parędziesiąt minut odstawić, przynajmniej ja tak zawsze robię... (sposób na przygotowanie mleka owsianego Owsiankowa wkrótce także pojawi się na stronie ;))
    Ale może Autorka powyższego przepisu właśnie blenduje płatki zaraz po zalaniu - najlepiej, by sama wyjaśniła ;]

    Pozdrawiamy,
    OWS

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...