26 lutego 2013

Owsiana szarlotka dietetyczna

Składniki:

>spód
200 gram otrębów owsianych (pół zmielonych na pył)
1 łyżka margaryny/masła
pół łyżeczki sody
słodzik do smaku
ciepła woda ok 150 ml

>masa jabłkowa
1 kg jabłek
2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub więcej, zależy jak zwarta ma być nasza masa)
cynamon
słodzik

 >pianka
4 białka jajek
słodzik do smaku

Wykonanie:

Otręby mieszamy ze słodzikiem. Masło rozpuszczamy w  wodzie, dolewamy do otrębów i zagniatamy ciasto. Wykładamy je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dłońmi formujemy tak by wypełniło dno. Jabłka obieramy, kroimy w kawałki i rozgotowujemy w odrobinie wody. Dodajemy słodziku i cynamonu do smaku. Pod koniec wlewamy do masy wcześniej rozpuszczone w wodzie 2 łyżki mąki ziemniaczanej i chwilę gotujemy mieszając. Masa powinna zgęstnieć, gdy jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze trochę rozpuszczonej mąki. Nasz spód lekko podpiekamy (ok.5 minut w 180 stopniach) po czym wylewamy na niego masę jabłkową. Białka jaj ubijamy na sztywno ze słodzikiem i wylewamy na wierzch. Pieczemy jeszcze około 20 minut. Trzeba sprawdzać, czy pianka ma złocisty kolor a spód nie jest przypalony, bo czas zależy od piekarnika.

Nie podawałam proporcji dla słodziku bo zależą one od naszych upodobań.

Źródło - Ugotowane z Pasją
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.