26 lutego 2013

Owsiane batoniki z orzechami laskowymi; bez tłuszczu


Składniki (7 sztuk):

1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki otrębów owsianych
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 białko
1 opakowanie chipsów jabłkowych - 20g
50g orzechów laskowych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyża stewii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Orzechy i chipsy siekamy na małe kawałki, wrzucamy do miski, dodajemy resztę suchych składników, po czym wbijamy białko. Mieszamy do połączenia i stopniowo dolewamy mleka (robimy to stopniowo, ale szklanka nie będzie nadmiarem- płatki i tak wchłoną mleko), masę wykładamy do silikonowej foremki i dociskamy ręką wyrównując górę- tworzymy zbitą masę. Pieczemy około 30min w 170 stopniach - jeżeli góra zacznie się przypiekać zakrywamy folią aluminiową lub wyłączamy górne grzanie. Kroimy po ostygnięciu.


Źródło - Ugotowane z Pasją
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.