26 lutego 2013

Owsiane ciasteczka domowe a'la 'Złotokłose San'


Składniki (ok.15 sztuk):

1 szklanka płatków owsianych górskich
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
50g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru brązowego

w wersji kokosowej + 3 łyżki wiórków kokosowych
w wersji korzennej + 1 łyżka przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis

Wykonanie:

Masło roztapiamy na patelni i dorzucamy do niego płatki. Smażymy na delikatny złoty kolor i międzyczasie dodając cukier. Chwilę studzimy. Dodajemy mąkę, proszek (opcjonalnie wiórki lub przyprawę). Mieszamy aż składniki się połączą. Wbijamy jajo i wyrabiamy ręką aż wszystko się połączy. Ma powstać kula, która nie będzie kleić się do rąk, ale "zbierze" wszystkie składniki. Ciasto wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką lub  między arkuszami papieru do pieczenia na placek o grubości około 1cm. Wycinamy ciastka. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde lub sypie się możemy dodać trochę ciepłej wody i zgnieść ciasto ponownie- będzie bardziej elastyczne.

Źródło - Ugotowane z Pasją
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.