piątek, 8 lutego 2013

Owsiane ciasteczka kawowo-cynamonowe z czekoladą


Składniki (ok.18 sztuk):

płatki owsiane  - kubek
mąka razowa - pół kubka
proszek do pieczenia - szczypta
kawa - 1 łyżka czubata mielonej
karob - 2 łyżki (może być kakao)
cynamon - łyżka 
sezam - łyżka
melasa/ miód - 5 łyżek
olej - 6 łyżek
woda zimna - jakieś 3 łyżki
gorzka czekolada - 4 kostki pokruszonej 

Wykonanie:

Jeżeli chcecie, aby ciacha były słodsze, możecie dodać na przykład rodzynek, ja nie radzę dodawać cukru, bo nie dość, że tuczy, to psuje zęby :/
Sypkie składniki wsypujecie do michy i mieszacie, do tego wlewacie olej i mieszacie, wodę i mieszacie i słód i mieszacie. Zobaczcie jakie wyszło ciasto. Absolutnie nie może być lepiące, powinno wyjść treściwe, prawie niezlepione. Wtedy wsypujemy czekoladę, delikatnie ostatni raz mieszamy- ręką prościej idzie i wstawiamy na 15min do lodówki. Po wyjęciu ciasto ma być takie, żeby odchodziło od rąk, ma być twarde i już jakby sprawiać wrażenie kruchego :)
Piekarnik na 170 i pieczemy ok 25min do momentu, aż zaczną rosnąć i się robić twardawe. Będą kruche, delikatne i lekko słodkie, a błonnik będzie czuć w każdym kęsie :)
Smacznego


Źródło - Just Try Eat

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...