26 lutego 2013

Owsiane ciastka dietetyczne - wg Dukana

Składniki:

6 łyżek otrąb owsianych
szklanka mleka (ja używam 0,5%, nie wiem czy z zerowego wychodzą)
5-8 tabl słodzika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie dodatki w postaci przypraw, wiórków kokosowych, aromatów itp.

Wykonanie:

Otręby gotujemy w mleku ze słodzikiem i dodatkami aż do zgęstnienia masy i odparowania większości wody. Masa powinna być naprawdę gęsta ale powinna dać się nabierać łyżką ;p Dodać proszek do pieczenia i wymieszać.  Taką masę nakładać partiami na papier do pieczenia i spłaszczać formując dowolnego kształtu ciasteczka. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach. Trzeba patrzeć kiedy zyskają złoty "opalony" kolor. A tak naprawdę należy spróbować czy smakują nam te pieczone dłużej bardziej odparowane i chrupiące czy te delikatnie wilgotne.

Smacznego ;))

Źródło - Ugotowane z Pasją
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.