9 lutego 2013

Owsiane ciasto czekoladowe

Składniki:

250g płatków owsianych
400ml wrzącej wody
150g cukru 
100g ciemnego brązowego cukru
125g miękkiego masła
2 duże jajka
200g mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki kwaskowej konfitury np. żurawinowej
180g posiekanej gorzkiej czekolady (część dałam na wierzch)
100g posiekanych orzechów włoskich
kakao do posypania

Wykonanie:
Płatki zalać wrzątkiem w dużej misce, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do nasączenia. Dodać cukier, masło i jajka i zmiksować. Nadal miksując, dodawać mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem i solą. Dodać posiekaną na kawałki czekoladę i orzechy, na koniec konfiturę. Zamieszać.
Dno tortownicy o średnicy 21 (może być większa) wyłożyć papierem do pieczenia. 
Wyłożyć ciasto do formy i posypać kawałkami czekolady. 
Piec w 175-180 stopniach przez ok. 40-45 minut.
Ostudzone ciasto posypać kakao lub cukrem pudrem.

Źródło - Zufikowo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.