16 lutego 2013

Owsiane ciasto 'Rafaello'



Z ciastem tym wiąże się pewna fajna wróżba... a mianowicie, przygotowując owsianą masę budyniowo-kokosową, można w nią wmieszać jedno, pozbawione skórki ziarno migdału. Kto je później odnajdzie w swojej porcji ciasta, ten będzie miał szczęście, albo już niedługo spotka wielką miłość! :P

Składniki:

(ciasto)
- 200g kruchych ciasteczek owsianych (przepisy na blogu)
(masa budyniowa)
-500ml krowiego mleka 3,2%
- 125ml jasnego brązowego cukru
- 1-2 żółtka jaj kurzych (- opcjonalnie)
- 2 czubate łyżki mączki owsianej
- 2 płaskie łyżki białej mąki pszennej
- 200g miękkiego masła (przepis na blogu)
- 3 łyżki kokosowego ‘Malibu’ (przepis na blogu)
- ok.1 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu)
- 300g wiórków kokosowych (przepis na blogu)
(wierzch)
- 25g wiórków kokosowych j/w
- 25g płatków migdałów

Wykonanie:

(masa budyniowa)
w rondelku zagotuj połowę mleka z cukrem, po czym mieszając, powoli dolej mieszaninę reszty mleka z mąkami (wraz z opcjonalnym dodatkiem żółtek) – wciąż mieszając podgrzewaj jeszcze parę chwil, do zgęstnienia, i odstaw do ostygnięcia. Tymczasem, masło w misie rozetrzyj na gładki 'krem' – ucierając, powoli dodawaj po 1 łyżce przygotowanego j/w budyniu, a także wanilię i alkohol – do uzyskanej gładkiej masy wmieszaj wiórki kokosowe oraz, opcjonalnie, pozbawiony skórki migdał ;)
(całość)
na dno pokrytej srebrną folią do pieczenia formy wyłóż kolejno równymi warstwami: owsiane ciasteczka (jeśli są grube, skrusz je) - owsiano-kokosowy budyń - ciasteczka - budyń - ciasteczka - resztę budyniu – wyrównawszy wierzch, suto okraś wiórkami kokosowymi i podprażonymi płatkami migdałów, delikatnie je przyklepując.
Gotowe ciasto przed pokrajaniem odstaw na min.12godz do lodówki, by wszystkie warstwy dobrze się ze sobą 'związały', a ciasteczka nieco zmiękły.

Smacznego owsianego! - i odnalezienia migdału :]]

* wedle tego przepisu możesz też przygotować kilkanaście osobnych deserów 'Rafaello' w szklanych pucharkach - nakładaj ciasteczka i budyń tak samo naprzemiennie i wierzch posyp wiórkami z płatkami migdałów.
Taki deser nie wymaga odstawiania do lodówki - możesz serwować tuż po przygotowaniu! :)



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu - Moje Ciacho (modyfikacja)

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.