sobota, 16 lutego 2013

Owsiane ciasto 'Rafaello' (bez pieczenia)



! Z ciastem tym wiąże się pewna fajna wróżba, a mianowicie: przygotowując owsianą masę budyniowo-kokosową, wmieszać w nią można jedno, pozbawione skórki ziarno migdału - kto je później odnajdzie w swojej porcji 'Rafaello', ten będzie miał szczęście, albo już niedługo spotka wielką miłość (to ostatnie, to tak a'propos wszystkich, którzy miniony Dzień Świętego Walentego spędzili samotnie, a marzą, by odnaleźć swoją drugą połówkę ;])

Składniki:
(ciasto)
- 200g kruchych ciasteczek owsianych (np. migdałowych, czy kokosowych, najlepiej)
(masa budyniowa)
-500ml krowiego mleka 3,2%
- 125ml jasnego brązowego cukru
- 1-2 żółtka jaj kurzych (- opcjonalnie)
- 2 czubate łyżki mączki owsianej
- 2 płaskie łyżki białej mąki pszennej
- 200g miękkiego masła
- 3 łyżki kokosowego ‘Malibu’
- ok.1 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
- 300g wiórków kokosowych
(wierzch)
- 25g wiórków kokosowych
- 25g płatków migdałów

Wykonanie:
(masa budyniowa)
w rondelku zagotuj połowę z podanej ilości mleka z cukrem, po czym zmniejszywszy ogień, powoli dolewaj, intensywnie mieszając(!), jednolitą mieszaninę reszty mleka z mąkami (wraz z opcjonalnym dodatkiem żółtek) - wciąż mieszając, podgrzewaj jeszcze parę chwil, do  mocnego zgęstnienia, a potem zestaw z palnika i pozostaw do ostygnięcia. Tymczasem, masło w misie rozetrzyj na gładki 'krem', po czym ucierając dalej, z wolna dodawaj po 1 łyżce przygotowanego budyniu, a także wanilię i alkohol, do jednolitości - wmieszaj wiórki kokosowe oraz oraz ew wspomniany wyżej, zblanszowany i pozbawiony skórki migdał ;)
(całość)
na dno pokrytej srebrną folią do pieczenia formy wyłóż kolejno równymi warstwami: owsiane ciasteczka (jeśli są grube, skrusz je) - owsiano-kokosowy budyń - ciasteczka - budyń - ciasteczka - resztę budyniu, i wyrównawszy wierzch, suto okraś wiórkami kokosowymi z podprażonymi(!) płatkami migdałów, delikatnie je przyklepując.
      Gotowe ciasto przed pokrajaniem na porcje koniecznie odstaw na min.12godz do lodówki (pod nakryciem arkusza papieru śniadaniowego), by wszystkie warstwy dobrze się ze sobą 'związały', ciasteczka nieco zmiękły, a smaki pysznie razem przegryzą.

Smacznego owsiankowego! (i odnalezienia migdału) :]]

* wedle tego przepisu możesz też równie dobrze, jeśli chcesz, przygotować kilkanaście podobnych, osobnych deserów 'Rafaello' w szklanych pucharkach - nakładaj doń ciasteczka i budyń tak samo naprzemiennie i wierzch posyp wiórkami z płatkami migdałów.
Taki deser nie wymaga odstawiania do lodówki - możesz serwować tuż po przygotowaniu! :)

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu - Moje Ciacho (modyfikacja)

2 komentarze:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...