19 lutego 2013

Owsiane muffiny z czekoladą

Składniki:

>suche:
1 1/4 szklanki mąki pszennej (szklanka250ml)
1 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki cukru (można dać mniej)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu

>mokre:

1 jajko (lub 2 małe)
80 ml oleju
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

W jednej misce mieszamy składniki suche. W drugiej misce roztrzepujemy składniki mokre. Do składników suchych wlewamy mokre i mieszamy tylko do połączenia się składników. Dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i mieszamy. Ciasto wkładamy do formy wyłożonej papilotkami i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 20-25min. do suchego patyczka. Smacznego! 

Źródło - Kuchnia Szeroko Otwarta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.