sobota, 9 lutego 2013

Owsiane trufelki wypiekane; rum z czekoladą



Składniki (ok.45 sztuk):
 (ciasto)
- 300g owsianych płatków zwykłych (bądź błyskawicznych)
- 0,5 szklanki białej mąki pszennej (bądź razowej, typ 2000)
- 100g masła
- 2 jaja kurze
- 125ml jasnego brązowego cukru
- 2,5 łyżki rumu
- 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 (wierzch)
- ok.50g ciemnej czekolady gorzkiej (bądź mlecznej, wedle wyboru)

Wykonanie:

Na małej patelni na małym ogniu stop masło, dodaj cukier, po czym odpowiednio skarmelizuj połącz z płatkami owsianymi i często mieszając, parę dobrych chwil podpraż do zrumienienia 'owsianek'; zestaw z palnika przesyp do misy z przygotowaną mieszanką reszty składników suchych, wymieszaj, a następnie wyrób z dodatkiem składników mokrych, na zwartą, nie przywierającą do dłoni kulę masy ciasta podziel na ok.45 jednakich części, z których to formując kształtne kulki wielkości włoskiego orzecha, rozkładaj w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze wstaw do już rozgrzanego do temp.180C piekarnika i weń przetrzymaj ok.10-13min, do chwili wyraźnego ścięcia się i lekkiego spękania wierzchów trufelek.
     Gotowe trufelki ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przełóż na kratę i nań pozostaw do zupełnego ostygnięcia – wg uznania wykończ cieniutkimi niteczkami przygotowanej polewy z czekolady stopionej w tzw. ’kąpieli wodnej’ (w małej żaroodpornej miseczce nadstawionej nad większy garnczek z wrzątkiem) do czasu zastygnięcia odstaw w miejsce chłodne.

Romantycznych - owsiankowych, a jakże! - Walentynek! :3

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu - Crispy Biscuits

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...