9 lutego 2013

Owsiane trufle wypiekane



Składniki (ok.45 sztuk):

 (ciasto)
- 300g owsianych płatków zwykłych (bądź błyskawicznych)
- 125ml białej mąki pszennej (bądź razowej, typ 2000)
- 100g masła (przepis na blogu)
- 2 jaja kurze
- 125ml jasnego brązowego cukru
- 2,5 łyżki rumu
- 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (przepis na blogu)
 (wierzch)
- ok.50g ciemnej czekolady gorzkiej (bądź mlecznej, wedle wyboru)

Wykonanie:

Na patelni na małym ogniu stop masło, dodaj cukier, po czym odpowiednio skarmelizuj połącz z płatkami owsianymi i często mieszając, parę dobrych chwil podprażaj do zrumienienia przesyp do misy z przygotowaną mieszanką reszty składników suchych, wymieszaj, a następnie wyrób z dodatkiem składników mokrych na zwartą, nie przywierającą do dłoni masę podziel na ok.45 równych części, uformuj kształtne kulki wielkości włoskiego orzecha i porozkładaj w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika i piecz ok.10-13min, do chwili ścięcia i lekkiego spękania wierzchów trufelek.
     Gotowe trufelki ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przełóż na kratę i tak pozostaw do zupełnego ostygnięcia – wg uznania wykończ cieniutkimi niteczkami polewy przygotowanej z czekolady stopionej w tzw. ’kąpieli wodnej’ do zastygnięcia odstaw w miejsce chłodne.

Smacznego owsianego ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu - Crispy Biscuits

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że pralinki kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' oraz być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, cukry pod różną postacią [m.in. roztwór cukru inwertowanego / syrop glukozowy / syrop glukozowo-fruktozowy / syrop kukurydziany / melasa], lecytyny, a także regulatory, konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać składniki nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.