środa, 20 lutego 2013

Owsianka z owocami i ziarnami - pożywne śniadanie bogate w błonnik

Składniki:

300ml mleka
4-5 łyżek płatków owsianych
1/2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki otrębów (u mnie pszenne)
2 łyżki jagód (mogą być mrożone)
1 małe jabłko
1 łyżka pestek dyni
1 łyżeczka ziaren sezamu
1 łyżeczka siemienia lnianego
5 suszonych śliwek
obrane migdały

Wykonanie:

Mleko podgrzać w rondlu. Dodać owsiankę i cynamon. Gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i dodać miód. Wymieszać do rozpuszczenia. Przykryć i odstawić na chwilę. Jabłko pokroić w większą kostkę. W wysokiej szklance układać warstwami - owsiankę, jagody,  śliwki, otręby - owsiankę, pokrojone jabłko, pestki dyni, sezam i siemię. Na wierzch ułożyć owsiankę oraz cząstki jabłka. Posypać otrębami, ziarnami i udekorować migdałami. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego! 

Źródło - Kuchnia Szeroko Otwarta

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...